Hafızlık Proje Hakkında

Hafızlık Proje Hakkında

ÖRGÜN EĞİTİMLE BİRLİKTE HAFIZLIK PROJESİ

19.03.2024 113

 

Proje Hakkında:

Bu proje, 5. sınıftan itibaren hem İmam Hatip Ortaokulu okumak hem de aynı zamanda Hâfızlık yapmak isteyen öğrencilerin okul başarılarını destekleyerek, 5 ve 6. sınıfta okuldan ve örgün eğitimden kopmadan, akranlarından geri kalmadan, okulla birlikte hâfızlık yapabilmelerine imkân sağlayan bir devlet okulu projesidir.

Hem Okul, Hem Hafızlık...

Bu projede öğrenciler İmam Hatip Ortaokulu müfredatında yer alan derslerin yanında hâfızlık derslerini de görmektedir. Öğrencilerin iki yıl içerisinde (5 ve 6. sınıfta) okuldan ayrı kalmadan, okul dersleriyle birlikte hâfızlıklarını tamamlamaları amaçlanmaktadır.

7. sınıfta okul dersleriyle birlikte hâfızlıklarını pekiştiren öğrenciler, 8. sınıfta okul derslerinin yanında kurslar ve kamplarla yoğun bir şekilde LGS sınavına hazırlanmaktadır.

Proje kapsamında öğrenciler, bu eğitimlerin yanında futbol, okçuluk, zekâ oyunları,  yüzme, sinema, kamplar, piknikler, tarihi ve kültürel mekânlara geziler gibi pek çok sosyal, kültürel ve sportif etkinliklerle desteklenerek sosyal hayatla iç içe, öz güvenleri gelişmiş bireyler olarak hâfızlık yapma imkânı bulmaktadır.

Neden Uludağ Hafız İHO?

* Seçkin Öğretmen Kadrosu ve Özel Sınıflar

* Akademik Başarı Odaklı Eğitim

* Temel Kur’an-ı Kerim ve Din Eğitimi

* Aileden ve Sosyal Çevreden Kopmadan Okulla Birlikte Hâfızlık

* Mentörlük Sistemiyle Birebir Rehberlik

* Açık ve Kapalı Spor Ortamları

* Sosyal, Kültürel ve Sportif Etkinlikler

* Gürültü ve Karmaşadan Uzak, Güvenli Okul Ortamı

Öğrenci Alımı:

Proje Hafız İmam Hatip Ortaokullarına öğrenci alımı yazılı ve yetenek sınavı olmak üzere iki aşamalı sınavla yapılmaktadır.

Yazılı sınavda öğrencilere ilkokul 4. sınıf öğretim programlarında belirlenen kazanımlar esas alınarak sınav tarihine kadar işlenen konulardan sorular sorulur. Sınavda adaylara Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilgiler ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden 60 soru sorulur. Sınav süresi 90 dakikadır. Yazılı sınav, çoktan seçmeli dört şıklı olup, değerlendirmede doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının üçte biri (1/3) çıkarılarak hesaplama yapılır.

Yaz Okulu:

Yazılı sınav puanına göre yapılan sıralamada okulun kontenjanının iki katı öğrenci yaz okuluna katılma hakkı elde ederek temmuz-ağustos aylarında yoğunlaştırılmış “hafızlığa ön hazırlık” eğitimine alınır. Yaz okulunda öğrencilere temel dini bilgilerin yanı sıra Kur’an harflerini tanıma, Kur’an-ı Kerimi yüzünden seri okuma, mahreç, tecvit ve kısa sûrelerden ezber çalışmaları eğitimleri verilir.

Aynı zamanda çeşitli sosyal, kültürel ve sportif etkinliklerle verimli ve eğlenceli bir yaz tatili geçirmeleri sağlanır.

Yaz eğitimi sonunda yetenek sınavı yapılır. Yetenek sınavında Kur’an-ı Kerimi yüzünden seri okuma, mahreç ve tecvit bilgisi, Duhâ-Nâs arasındaki sûreler, Bakara sûresinin 285 ve 286. ayetleri ile Haşr sûresinin son üç ayetinden ezber düzeyleri ölçülerek hafızlığa ilgi, istek ve yetenek durumları değerlendirilir.

Projeye (Okula) Kabul ve Kayıt:

Yazılı sınav puanının %60’ı, yetenek sınav puanının %40’ı alınarak oluşacak yerleştirme puanına göre yapılan sıralamada en yüksek puanı alandan başlamak üzere okulun kontenjanı kadar öğrenci projeye kayıt hakkı kazanarak sınavına girdiği İmam Hatip Ortaokuluna kayıtları yapılır.

Kayıt hakkı kazanamayan öğrenciler yedek listede ilan edilir. Asıl listedekilerden kayıt hakkından vazgeçen olması durumunda yedek listedeki öğrenciler sırayla çağrılır. Asıl listeden vazgeçen olmazsa yedekler çağırılmaz.

Yazılı sınavda başarılı olduğu halde yaz dönemi Kur’an-ı Kerim ön hazırlık eğitimine katılmayan öğrenciler projeye kabul edilmez ve okula kayıtları yapılmaz.

Hedefimiz...

Hedefimiz, öğrencilerimizin erken yaşta hâfızlıklarını tamamlayarak, iyi bir Ortaokul eğitimiyle sınavlı liselere sağlam bir hazırlık yaptırmak ve aynı zamanda sosyal, kültürel ve sportif etkinliklerle mutlu, başarılı, güzel ahlâklı, büyük hedefleri olan, vizyon sahibi hâfızlar olarak yetiştirmektir.